.
Stripfiguren
Home     Chronologische volgorde     BeginWelkom, u staat voor de deur van de "Geschiedenis van het Nederlandse Stripboek"

Het Nederlands Stripboek-museum


Prikkebeen

"De Nederlandse informatiebron om jaar na jaar de gehele geschiedenis van het Nederlandse stripboek te bekijken."

Onder stripboeken vallen hier in principe geen tijdschriften(-bundelingen/-bijlagen), prentenboeken, kartoens, folders en knipsels. Wel zijn er een aantal uitzonderingen opgenomen.

Per jaar is opgenomen welke stripreeksen er zijn begonnen.

In dit overzicht staan de albums vermeld bij het jaar dat het eerste deel van de serie/reeks is verschenen.
Als een serie uit meerdere "reeksen" bestaat staan onderaan het blad links naar de albums van dezelfde serie, zo is het mogelijk de hele serie van één stripheld(in) of onderwerp te bekijken."


Bron


Stripkatalogus

Deze website is opgebouwd met als voornaamste bron de Stripkatalogus De negende dimensie, van Hans Matla.
Naast deze bron is ook gebruik gemaakt van The Collector's File van Brabant Strip, De StripDatabank van Peter Bonte en de website van Catawiki/Lastdodo.
Na 1998 (uitgave van de laatste Stripkatalogus van Hans Matla) is de informatie vooral afkomstig uit de website van "Lastdodo", met The Collector's File en De StripDatabank als controle.

De opgenomen prijzen bij de albums zijn de guldenprijzen uit de Stripkatalogus 9 van Hans Matla gedeeld door 2,2 (koers gulden t.o.v. euro). Van de albums die niet (meer) afkomstig zijn uit de Stripktalogus, is zoveel mogelijk de prijs van de bron overgenomen.
Andere bronnen voor het opzoeken van informatie over stripboeken zijn in deze lijst opgenomen:


Chronologische volgorde


TijlUilenspiegel

Deze site is "gebouwd" om inzicht te geven welke series stripalbums er in welk jaar in het Nederlands zijn gepubliceerd.

Vooral in de beginperiode is het helaas niet altijd duidelijk in welk jaar een stripalbum is verschenen.
Het gaat er hier in eerste instantie om de ontwikkeling van de Nederlandse stripboeken te tonen, daarvoor is het exacte jaar niet (altijd) noodzakelijk. De jaren zijn wel noodzakelijk om de volgorde te bepalen.
De jaartallen zijn afkomstig van Stripkatalogus 9 van Hans Matla. Over de jaartallen schreef Hans Matla mij: "Ik houd altijd de voorzichtigheid in het oog, ook met betrekking tot datering. Dat in mijn Stripkatalogus, de dateringen op latere jaren als vermeld stonden, betekent dat ze in die latere jaren in elk geval al bestonden. Liever te late jaartallen dan te vroege."

Stripreeksen


BruintjeBeer

Om niet alle albums van series/reeksen apart te hebben zijn de albums per reeks bij elkaar gezet in het jaar dat het eerste album van de reeks is uitgekomen.
Van één stripheld/-heldin/-tekenaar/-onderwerp kunnen meerdere reeksen uitgegeven zijn. Deze staan dan wel apart, samen vormen zij een serie, onderaan een reeks is een link gemaakt naar de reeksen van dezelfde serie.
Hierbij is alleen (op een aantal uitzonderingen in de beginperiode) gekeken naar de eerste druk van de albums.


Alfabetische volgorde


AafjeAnders

Bent u toch op zoek naar een stripheld/-heldin/-helden, een serie van een striptekenaar of een andere stripserie en u weet niet in welk jaar deze serie is verschenen?
Dan kunt u via deze link zoeken op naam.


Omdat deze website nog niet is voltooid zult u series van latere jaren missen.


Volledigheid/ Contact


Otto

Het Stripboekmuseum is nog in aanbouw en is ook nog druk bezig met het neerzetten van zijn collectie.
In de opbouw van dit museum is mij wel gebleken dat totale volledigheid niet haalbaar is. Toch probeer ik door diverse bronnen te gebruiken zo volledig mogelijk te zijn.

Als u stripboeken mist of suggesties hebt over de opzet van dit Stripboek-museum of het verbeteren van de webiste hoor ik dat graag.
Ook als u fouten tegenkomt wilt u mij dan een mailtje sturen?. Het e-mail adres is c.otto.n@versatel.nlHET NEDERLANDS
STRIPBOEKMUSEUM

www.stripboekmuseum.nl
Kees Otto
Santpoort-Noord

c.otto.n@versatel.nl

Alle strips op chronologische volgorde
Vanaf 1858 met Prikkebeen
Vanaf 1920 per jaar een overzicht

Alfabetische lijsten per letter


Deze website is gebouwd met HTML-Kit

Links: