.
Stripfiguren
OTTO8 (7K)
De Geschiedenis van het
..Nederlandse Stripboek..
OTTO2 (7K)


Home     Chronologische volgorde     BeginDeze site is "gebouwd" om inzicht te geven welke series stripalbums er in welk jaar in het Nederlands zijn gepubliceerd.

Deze website is opgebouwd met als voornaamste bron de Stripkatalogus De negende dimensie, van Hans Matla.
Naast deze bron is ook gebruik gemaakt van The Collector's File van Brabant Strip, De StripDatabank van Peter Bonte en de website van Catawiki.
Eerst is er per jaar een lijst uit de Collector's File van Brabant Strip en de StripDatabank van Peter Bonte uitgedraaid.
Daarna is met behulp van de Stripkatalogus van Hans Matla bekeken wanneer het album de eerste van een reeks was, deze zijn geselecteerd.
Vervolgens is de informatie overgenomen uit de Stripkatalogus. Deze gegevens zijn, indien noodzakelijk, aangevuld met informatie uit de website van Catawiki.
Na 1998 (uitgave van de laatste Stripkatalogus van Hans Matla) dient op een andere manier de informatie verzameld te worden.


Per album zijn de titel, de tekenaar, de scenarist, de uitgever, de prijs en het jaar van uitgave, opgenomen.

Vooral in de beginperiode is het helaas niet altijd duidelijk in welk jaar een stripalbum is verschenen. Het gaat er hier in eerste instantie om de ontwikkeling van de Nederlandse stripboeken te tonen, daarvoor is het exacte jaar niet (altijd) noodzakelijk. De jaren zijn wel noodzakelijk om de volgorde te bepalen. De jaartallen zijn afkomstig van Stripkatalogus 9 van Hans Matla en The Collector´s File van Brabant Strip. Over de jaartallen schreef Hans Matla: "Ik houd altijd de voorzichtigheid in het oog, ook met betrekking tot datering. Dat in mijn Stripkatalogus De negende dimensie, de dateringen op latere jaren als vermeld stonden, betekent dat ze in die latere jaren in elk geval al bestonden. Liever te late jaartallen dan te vroege."

Om niet alle albums van series/reeksen apart te hebben zijn de albums per reeks bij elkaar gezet in het jaar dat het eerste album van de reeks is uitgekomen. Van één stripheld/-heldin/-tekenaar/-onderwerp kunnen meerdere reeksen uitgegeven zijn. Deze staan dan wel apart, samen vormen zij een serie, onderaan een reeks is een link gemaakt naar de reeksen van dezelfde serie. Hierbij is alleen (op een aantal uitzonderingen in de beginperiode) gekeken naar de eerste druk van de albums.

De opgenomen prijzen bij de albums zijn de guldenprijzen uit de Stripkatalogus 9 van Hans Matla gedeeld door 2,2 (koers gulden t.o.v. euro).

Ga door de "deur" (zie Felix Fluxmuseum hier onder) naar binnen.
felixflux (70K)
Tekening uit de serie Felix Flux Museum

deurBent u toch op zoek naar een stripheld/-heldin/-helden, een serie van een striptekenaar of een andere stripserie en u weet niet in welk jaar deze serie is verschenen?
Dan kunt u via deze link zoeken op naam.
(eerst even via "deur" naar volgende pagina, en dan weer terug, anders werkt de link niet altijd)

zoeken op stripserie


Het Stripboekmuseum is nog in aanbouw en is ook nog druk bezig met het neerzetten van zijn collectie.
Ook wil het museum nog diverse aankopen doen om een nog completer beeld te geven van de geschiedenis van het Nederlandse Stripboek.

Als u suggesties hebt over de opzet van dit Stripboek-museum hoor ik dit graag. Ook als u fouten tegenkomt wilt u mij dan een mailtje sturen?. Het e-mail adres is c.otto.n@versatel.nl
Terug naar boven

www.stripboekmuseum.nl
Kees Otto
Santpoort-Noord

c.otto.n@versatel.nl
Alle strips op chronologische volgorde

Vanaf 1858 met Prikkebeen

Vanaf 1920 per jaar een overzicht
Links: